Det svenska livsmedelssystemet fungerar inte idag, vi står inför stora utmaningar gällande miljö, klimat och folkhälsa. För att vända utvecklingen måste tillväxten och innovationskraften i små och medelstora företag accelereras för att snabbare bidra till lösningar på lokala och globala utmaningar.
Det är just innovativa startups som har lösningarna som kommer att leda till transformationen inom livsmedelssystemet som är nödvändig. De har möjlighet att pådriva utvecklingen och göra att det går snabbt, samt att utmana de stora aktörerna som finns på marknaden redan idag.
Tisdag den 25 oktober bjöd ICA i samarbete med Foodtech Innovation Network och Lantbrukarnas Riksförbund in till en träff för att stötta innovativa lösningar och lokala leverantörer i Skåne. Drygt 100 handlare och medarbetare från lokala ICA-butiker samt representanter från ICA Sverige besökte Malmö för att ta del av det senaste inom matinnovation. Ett 40-tal lokala startups och matentreprenörer visade upp sina produkter och lösningar för besökarna.
– Min absoluta förhoppning är att framtidens livsmedelskonsumtion ser exakt ut som det vi ser här idag. Att vi ser nya produkter som utmanar de som finns på hyllan idag. Att vi har nya lösningar, nya innovativa produkter och alternativ som är bättre för planeten, människan och för vår hälsa säger Malin Komaiszko, Innovationsledare, Foodtech, Innovation Skåne.
– För ICA handlar innovation om ständig förbättring och om att skapa nya möjligheter. Det behövs handlingskraft och mod att prova nytt. Den här träffen är ett sätt att skapa förutsättningar för nya samarbeten och stötta den lokala affären i Skåne säger Sara Maxence, Innovation Manager, ICA Sverige.
Målsättningen med träffen var att tillgängliggöra nya produkter för handlare och i förlängningen även slutkonsumenten. På så sätt förenkla och möjliggöra övergången till framtidens hållbara livsmedelssystem.
– Jag tycker det är vår skyldighet att vara med här idag och vår skyldighet att stå upp för den svenska gröna näringen och göra skillnad på riktigt. Framförallt, att ge marknadsplats åt dem i våra butiker säger Stefan Wieloch, ICA Kvantum Eslöv.
Ett av startupen som var på plats var Yelte, medlem i Foodtech Innovation Network. De tillverkar en hampamjölk som löser behovet hos dem som söker efter en produkt med högt näringsvärde och hållbarhet.
– För oss på Yelte var träffen en jättebra möjlighet att få träffa beslutsfattare som kan vara svåra att nå i vanliga fall. Men också att få feedback som är otroligt värdefull. Man kan alltid testa med vänner och bekanta, men att få en ofiltererad spontan reaktion av någon som är inköpschef eller produktutvecklare är jätte värdefullt för oss säger Peter Andersson, VD, Yelte.
Resultat i siffror
Efter evenemanget genomfördes en undersökning bland de startups och matentreprenörer som deltog. Undersökningen visar följande resultat:
- 96 % tyckte att träffen var värdefull
- 96 % skapade nya kontakter
- För 63 % förväntas träffen leda till konkreta affärer
- Totalt skapades ca 240 kontakter mellan bolag och handlare
- Ca 100 av kontakterna uppskattas leda till nya affärer för bolagen
Tack
Stort tack till alla ICA-handlare, -medarbetare och övriga -representanter som möjliggjorde och deltog i evenemanget, och ett stort tack till alla startups och matentreprenörer visade upp sina produkter och lösningar för besökarna: Torsebrew Kombucha, Mossagården Eko, Simply No Waste, Lilla Kafferosteriet, Maisha Deli, POOW The Food Hero, Alovivum, Edgy Veggie, & our friends, Gnista Spirits, Scobybaby kombucha, Greenleaf Medical, ConServ Sverige, Nothing F!SHY, Seatrients, Roots of Malmö, Remmarlöv Gårdsbryggeri, Green Fries Sweden, Eslövs Vinäger, Da Aldo, Skånsk Chili, Tamini, Österlenkryddor, FarmUp, Lundabryggeriet, Nordqvistsspettkaksbageri, Lupinta, Oddbird International, Natural Edu, Tosterups Gård, Yelte, EVE Rebellion, BAGERS, Per I Viken Chark, BAGER´s, Arwa Foodtech och Harvest of Ecuador.